nedeľa 15. septembra 2019

Nová tvorba postavy: verzia Liber Albus

Pre súčasnú kampaň používame trocha odlišnú verziu tvorby postavy, než je tá zavesená v tomto príspevku. Pred začatím súčasnej kampane prebehla v apríli až máji 2019 fáza úpravy pravidiel, ktorej výsledkom je tzv. verzia Liber Albus. Kým predchádzajúca verzia bola inšpirovaná retroklonom Lamentations of the Flame Princess/Mentzerovou verziou D&D, súčasná ide "proti prúdu času" k pôvodnému vydaniu Dungeons & Dragons (OD&D alebo tzv. Little Brown Books, LBB, z roku 1974) a jeho retroklonom (Delving Deeper 4. a 5. edicia, Seven Voyages of Zylarthen), či dokonca k ešte starším koreňom, teda Chainmail.

Verzia Divného Hornouhorska Liber Albus má viacero čŕt:
  • Urýchlenie tvorby postavy. Pri tvorbe postavy robí hráč len málo volieb. Dôraz je na prekresľovanie postavy hrou.
  • In-game zlepšovanie postáv. Veľa schopností dostane postava hneď na začiatku. Hra podporuje ďalšie zlepšovanie hraním a in-game fikčným zdôvodňovaním (napríklad nachádzaním cudzích postáv, ktoré postavy vedia naučiť nové schopnosti).
  • Zjednodušenie herných procedúr. Okrem tvorby postavy hráč nepoužíva žiadne kocky okrem k6 a k20. Odbúral som pôvodný reťazec kociek, odvodený z Dungeon Crawl Classics/Earthdawn. Tiež playtestom zisťujem, že nie je potrebná vysoká granularita schopností, u drvivej väčšiny overovaní stačí 1k6.
  • Záber hry, škálovanie a rast do šírky. Hra nemá rásť v komplexite do hĺbky. Naopak, má si ponechávať rýchly a jednoduchý pravidlový handling aj na vyšších úrovniach a pri bojoch oddielov a armád. Zároveň má takto ošetrovať veľké množstvo rôznych herných situácií a oblastí hry, ako budovanie sídel a správa panstiev, magický výskum, krotenie a trénovanie zvierat a príšer, cestovanie atď.
  • Zmiernenie power levelu. Postavy (a aj príšery) majú teraz menej bodov výdrže aj na vyšších úrovniach. Týka sa to aj účinkov mágie a mnohých schopností.
  • Literárna hrdinskosť na strane postáv. Postavy síce nemajú zdroje zabezpečujúce príbehovú imunitu, ale hra využíva mechaniku záchranných zdrojov tak, ako bola pôvodne nadizajnovaná - teda ako možnosť poslednej záchrany u postáv, ktoré ašpirujú na status hrdinu.

Pôvodne som chcel zavesiť novú tvorbu postavy až s kompletnými pravidlami, ale kvôli času investovanému do vedenie a dokumentácia kampane sa to stále posúva. Takže pre hráčov, ktorí si tvoria postavy sami, vešiam novú kapitolu III sem.

Sťahuj tu: PDF
Alebo tu: PDF

1 komentár:

  1. Odkaz na aktuálnu podobu denníka tu:
    https://drive.google.com/open?id=1f3G_kZH9Gq_RK48E8x1lrsUYQOkOwjfk

    OdpovedaťOdstrániť