pondelok 8. júla 2019

2. sedenie: Vtáčik ubzikol


Štvrtok 2. októbra 1673, Pernek

Postavy:
Jasana Divnonôžka, cigánska burička narodená v znamení Havrana (Thera)
Gasparus Ladislaus Pálffy, veľmož a dôstojník-artilerista, s komorníkom Vavrincom Žigraiom a pobočníkom Solomonom Vinklerom (Gašpar)
Gerhard Rausche, dominikánsky inkvizítor z Nemcov (Hozo)
Lörincz László, nezletilý minstrel, stelesnenie nevinnosti (Lachčo)


Neprirodzené mraky nad Karpatami vyzerajú ako bojujúce draky, ľudia sa prežehnávajú a otvorené priestranstvá prechádzajú rýchlym krokom. Ticho pred búrkou. Všetci očakávajú nejaké rozuzlenie, hlava vtiahnutá medzi plecia – ako keď čakáte úder, ktorý neviete, kedy príde.

Vyšetrovanie spôsobilo rozruch a preto sa Modrá knižnica zapĺňa aj na obed, napriek pracovnému dňu. Štamgasti aj príležitostní pijani pohľadmi špikujú poradu postáv pri jednom zo stolov a so zatajenými dychmi špicujú uši. Pomedzi stoly sa tanečným krokom prechodí nový príchodzí, šťúply potrimiskár s lutnou, ktorý do piesne vplieta lyrické motívy z tureckých rozprávok a od miestnych poľahky ohromených ťulpasov vyberá grošíky. A keď ho vyšetrovatelia sprvoti prehliadajú a nehotujú sa pribrať ho do svojej kumpánie, vyšetruje na hlavnú päsť.

Stane sa:

  • Lászlóovi sa snáď všetci zveria. Pospája sa tak viacero kľúčových informácií z dávnej minulosti aj nedávnej súčastnosti. V kopcoch vraj kedysi stál skalný chrám rytierskeho rádu – mal tu aj kedysi zmiznúť pluk križiakov. Učenec Hernando, ktorému patrieval dom, v ktorom bola po jeho zmiznutí Mikom Drsným zriadená krčma Modrá knižnica, sa tajomstvami chrámu zaoberal – a v ňom aj mal pred dvoma rokmi zmiznúť. Noro Pliaga organizoval pátracie akcie a aj keď už to všetci ostatní vzdali, chodieval do kopcov a lesov sám. Zároveň sa poňal študovať Hernandovu knižnicu, aj tajnú sekciu s okultnou literatúrou, a snažil sa vypátrať pohyby križiakov v Levante aj v Uhorsku. Noro rozumel viacerým cudzím jazykom (čo je na tesára slušný výkon) a vyzerá, že sa z okultných kníh naučil čarom. To Pálffymu potvrdila vŕba pri potoku – vyzerá, že „odtlačky pekelných, sírou páchnucich kopýt“ na moste mali nejaký reálny základ. Vyzerá, že Noro z čarodejníctva obviňoval devy, ktoré odmietli jeho znepokojivé pokusy o zblíženie. V denníku smilne a kruto blúznil o pomste, upaľovaní a podobne. Norova sieť pritom siahala od richtára, cez krčmára a bývalého učiteľa Mika Drsného a jeho ženy Eržiky až po kováča a ďalších dôverčivcov - každý sa mu zdá byť nejako zaviazaný.
  • László je znepokojený, keď sa ho krčmár začne vypytovať, či po ceste nenarazil na Vlčie deti.
  • Hrnčiar Matúš Slivka, ktorému chcel Noro Pliaga zmámiť dcéru, sa na popchnutie postáv stáva vodcom miestnej opozície. Richtár sa zdá byť na celú situáciu nepripravený.
  • Inkvizítor Rausche ustanoví v kostole Svätého Ducha inkvizičný tribunál, ako dočasné väzenie pre podozrivých využijúc chrámovú kobku s pevnou mrežou. Kým je páter Demeter v Jablonovom na výprave za omšovým vínom, kľúče vymámia od miništranta Pinkeľa, miestneho porybného, ktorý ako zmámený labzuje okolo spomenutej vodnej plochy.
  • Prvou vypočúvanou je Meluzína Pántiková, za ktorú príde srdcervúco orodovať aj jej manžel, lekár Barel Pántik. Meluzína, spočiatku tvrdá a neprístupná, sa kajá a v zásade sa prizná ku komplictvu vo falošných obvineniach čarodejníc. Vinu podľa očakávania presúva na Nora Pliagu. Motívom jej bol sociálny status, či možno nádej v nový život s Norom. Cudzoložníctvo kategoricky odmieta.
  • Inkvizítor Rausch pri odhaľovaní lží pokračuje v nastavenom trende – postupne hodí tri jednotky po sebe. Spolu s predchádzajúcim sedením (štyri jednotky) sa dostávame k pravdepodobnosti 1:280.000... KOCKY ROBIA PRÍBEH!
  • Navrátiaci sa a slušne spitý páter Demeter v nečakanom hnutí mysle vezme uprostred búrky Jasanu na dvor fary. Pri kratunkých okamihoch svetla z bleskov jej na zadnej časti kostola ukáže zbytky starej kaplnky, ktorá bola do nového kostola vstavaná. Sú v nej čiastočne omietnuté a zamaľované reliéfy svätých a nad nimi, ako pán sveta, sa vznáša anjel, v jednej ruke kľúč a v druhej kniha. Z istého uhlu sa zdá, že má aj druhý pár rúk. Anjel vraj k Demeterovi za niektorých nocí (za splnu?) prehovára a mal ho popchnúť k obnove kostola - úlohe, ktorú Demeter minulý rok ukončil, čím sa jeho život naplnil... Keď Demeter zaspí, Jasana začne prehľadávať pracovňu (archív a matriku) fary, kde narazí na sadu kresieb zadnej steny kostola.
  • Jasana pokúša miestne ženy, aby hryzli do jablka dženderu - teda o vzburu utláčaných žien. Zatiaľ bezúspešne. Pritom príde na to, že tu skoro nikto nemá deti.
  • Nikomu z postáv sa veľmi nechce ísť zachraňovať predchádzajúcich dobrodruhov, ktorí by ešte stále mohli byť nažive. Obzvlášť Pálffy odmieta riskovať krk a rád by zverboval nejakú pomoc, ale na druhú stranu nechce, aby im celý prípad nejaká vrchnosť odobrala.
  • Noro Pliaga tesne pred zatknutím zmizne. Dielňa aj obývací priestor nad ňou sú však prázdne, stopy žiadne. Celá dedina sa na to tešila – a nič.
  • Po preplakanej noci sa Meluzína s jasnými očami rozhodne pre pokánie - vstúpiť do kláštora. Veľkomožný Pálffy a inkvizítor Rausche sa rozhodnú vybrať do Prešporka celú vec oznámiť úradom (poslať správu inkvizičnej stolici v kláštore Melk a požiadať o audienciu u súčasného správcu Uhorska, Veľmajstra rádu nemeckých rytierov sv. Alžbety Gašpara von Ampringena) a odprevadiť Meluzínu do kláštora Klarisiek.


Nasledujúce sedenie: Kým sú high-status characters mimo obraz, prieskumníci sa vydajú do Strateného údolia omrknúť starý pohanský chrám, miesto trestu a obety lynčovaných diev a brloh psohlavcov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára