piatok 12. júla 2019

3. sedenie: Takmer podzemie, prvá smrť


Sobota 4. októbra 1673, Pernek

Postavy:
Jasana Divnonôžka, cigánska burička narodená v znamení Havrana (Thera)
Lörincz László, nezletilý minstrel, stelesnenie nevinnosti (Lachčo)
Štefan Szentpéteri, povýšený strigôň, kresťanský pustovník a potulný učenec v jednej osobe, sprevádzaný inteligentnou čiernou mačkou Gargamelom (Pedro)

Deň pred: Piatok 3. októbra, sviatok sv. Dionýza Areopagitu. Po domoch ženy pečú kapustníky a zázvorníky, večer sa chystá významná omša. Prieskumníci sa zoznamujú so Szentpéterim a verbujú ďalších dobrovoľníkov na výpravu do podzemia. Pri západe slnka, krátko po zazvonení na omšu a práve keď sa ľud schádza ku kostolu a páter Demeter roztvára jeho bránu, ozve sa z Karpát extrémne hlasné zadunenie. Rinčí sklo, ľudia padajú na zem, dlaňami sa držia za krvácajúce uši, v očiach nevýslovný des a strata nádeje. Jasana pomáha ľudí vodiť do kostola, privádzať ich ku zmyslom, zabraňovať panike u ohluchnutých. Niekto duchaprítomne vybehne na kostolnú vežu, vyzerajúc na jasnú oblohu, k mrakmi zahaleným vrcholkom Karpát, k Jablonovému, k v zapadajúcom slnku sa lesknúcich rybníkom Malatzky - ale ani stopy po nejakých úkazoch či nepriateľoch. Práve prichádzajúci orientálny kupec s látkami, s vozom a dvoma pomocníkmi, sa za pomoci richtára ako-tak dotacká do hostinca. Páter Demeter sa v skrčenej podobe váľa v prachu zádveria kostola, nereagujúc na podnety. Starý miništrant, miestny porybný Pinkeľ, vezme kadidlo a svätenú vodu a začne ľuďom žehnať; z jeho drmolenia Jasana vyrozumie len „žabolopató“.

Ohlušený Szentpéteri obchádza kostol a z machom zarastenej diery vyťahuje purpurovo sfarbenú ropuchu. Olíže jej halucinogénnymi látkami nasiaknutý chrbát. Svet sa mu zatočí, pripadá si úplne drobunký. Malinkou budovou kostola, týčiacou sa nad ním, otrasie zachvenie zeme. Oblohu zacloní titanská vráskavá papuľa obrovskej ropuchy pokrytej fialovými škvrnami a machom. Uprie na Szentpéteriho žlto žiariace oči s rohovkami tvaru presýpacích hodín. Roztvorí gigantickú papuľu a zatieni pritom kostol – v papuli sa jej ligocú svetielka mesta, ktoré nosí v útrobách. Až po zem sa vysunie jazyk, vytvoriac tak mostík, po ktorom Szentpéteri vystúpa do cudzieho mesta. Jeho ulice ho privedú na ústredné námestie, na ktorom sa rozkladá močiar, z ktorého sa týči kopec z lebiek, na ktorom povážlivo balansuje masívny strieborný trón. Na tróne sedí rozvalená žabacia bytosť zahalená v dlhom, vzdušnom a polopriesvitnom čiernom hábite, na čele koruna zo skutých čepelí, okolo hlavy s deviatimi očami jej krúži roj svetlušiek. Deväťoký z Večného močiara Szentpéterimu dá za úlohu ochraňovať jeho vzdialené potomstvo, žijúce v ruinách starého chrámu a ohrozované psohlavcami. Pomedzi vety kde-tu krkne a jeho jazyk chytí nejakú zo svetlušiek, ktorú hneď s chuťou zhltne. Szentpéteri úlohu prijíma a žiada znamenie dôvery. Deväťoký vystrelí jazyk, ktorý Szentpéteriho omotá. Tomu sa zatočí celý svet a preberá sa zamotaný do rybárskej siete, celý mokrý, páchnuci bačorinou a napoly ponorený do perneckého rybníka. Medzitým ubehlo niekoľko hodín. Vo vrecku nahmatá niečo malé, slizké a studené. Zelený kamienok, otesaný do tvaru žabky s ametystovými očami.

V sobotu pred svitaním, na sviatok sv. Františka z Assisi, do kopcov vyráža skupina zložená z opatrného Lászlóa, Jasany, Szentpéteriho, Jána Andrássyho v krúžkovej zbroji a s mečom, rybára Altána Puškáša a drevorubača Vilka. Po niekoľkých hodinách chôdze strmou cestičkou, sledujúc stopy osamoteného muža - pravdepodobne Nora Pliagu - a na dohľad od ústia misovitého močaristého údolia, v ktorom sa pomaly do bahna prepadáva pohanský chrám, sa skupina zastaví. Lászlóovi sa podarí vyšplhať na strmé skaliská, prekonať hlbokú strž a stanúť na kraji skalnej steny obklopujúcej Stratené údolie. Spozoruje v kríkoch pri základoch hlavnej chrámovej stavby niekoľko hliadkujúcich bytostí, vydurí ich hádzanými kameňmi. Tie sa neukážu, len sa ozve zahúkanie.

Keď sa po asi štyroch hodinách vráti, skupina sa rozhodne rozdeliť sa na predný prieskumnícky voj a zadný ozbrojenecký voj, nesúci aj Jasaninu bombu. (Sprievodca Vilko čakal pri odbočke pri suchom smreku dole v hlavnom údolí.) Szentpéteri z vývrate pod nejakým stromom vytiahol xylofónovú žabu, kvákajúcu pri durení krásnym jasným tónom. Možno sa zíde. Vpred poslal Gargamela. Asi na sto krokov od ústia údolia prieskumníci spozorovali hliadku, sediacu vo vysokom strome pri cestičke strminou, ktorou sa postavy opatrne zakrádali, tesne pod ústím kotliny. Začali skákať do úkrytov za balvany, vývrate, kríky či kmene stromov – od stromu sa však ozvalo zacvendžanie tetivy a na okolie začali dopadať primitívne šípy. Ďalšie zahúkanie.

V najhoršej pozícii bol malý László – dostať sa mimo dostrel luku znamenalo dvakrát musieť zariskovať a prebiehať otvoreným priestorom. Prvýkrát to zvládol a strelca zmiatol. Druhýkrát však strelec ukázal skvelú mušku a preklal Lászlóa šípom. Ten sa s vytreštenými očami, mŕtvolným škľabom a prúžkom krvi vytekajúcej z úst zrútil kúsok od Szentpéteriho. Tomu sa s Jasanou podarilo stiahnuť do relatívneho bezpečia. Rozhodli sa čakať na zotmenie, aby mohli odtiahnuť Lázslóove telo. Krátko pred zotmením hliadka zo stromu zliezla a zmizla – stále ešte príliš nejasne videná na to, aby postavy definitívne vedeli potvrdiť zvesti o psohlavcoch.

Kapitán stráže Ján Andrássy si Lászlóove vychladnuté telo hodil na plece a všetci sa jali v hustnúcom šere urýchlene zostupovať do hlavného údolia, kde ich čakal Vilko s fakľou, a potom do Perneku. Ešte predtým ako dosiahli uhliarske miliere a drevorubačský tábor sa z lesa po ľavej ruke ozval éterický spev a smiech. Na Jasanino varovanie si všetci začali zapchávať uši, avšak Andrássyho tvár dostala neprítomný výraz. So skleným pohľadom zložil na zem nesené telo a vyrazil do tmou zahaleného lesa smerom k spevu. Jasana duchaprítomne vrhla dýku, ktorou sa jej podarilo Andrássyho trafiť do hlavy a omráčiť ho, ako už-už dosahoval hradbu stromov. Spev odoznel a vytratil sa smerom do kopcov a postavy sa bez ďalších udalostí vrátili do Perneku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára