štvrtok 15. augusta 2019

Lov jedovatých žiab

Jedna z úplne bežných herných situácií je, že niektorá z postáv chce uloviť žabu s halucinogénnym jedom. Snáď na každom sedení, nie? Pre GMov navrhujem takýto postup.

Najprv treba určiť „bohatosť“ terénu na žaby. Žaby žijú skoro všade, ale väčší počet a viac druhov ich bude žiť vo vlhkom, teplom prostredí. Tam sa preto budú aj ľahšie a rýchlejšie hľadať.

  1. Veľmi suché (púšť, holé skaly): max. 1 druh, hľadanie 2 hodiny (6 na 1k6)
  2. Suché (step, pastviny): max. 2 druhy, hľadanie 1 hodina (5–6 na 1k6)
  3. Polosuché (suchý les, suché/umelé podzemia): max. 3 druhy, hľadanie ½ hodina (4–6 na 1k6)
  4. Vlhké (mokrade, vlhký/podmáčaný les, brehy jazier a bystrín, vlhké/prirodzené podzemia): max. 6 druhov, hľadanie 10 minút (3–6 na 1k6)
  5. Veľmi vlhké (bažiny, močiare, tône): max. 12 druhov, hľadanie 5 minút (2–6 na 1k6)

Keď postavy hľadajú, šance uvedené vyššie je možné ešte modifikovať (-1 až -2 za studené ročné obdobie, -1 až -2 za zhoršenú viditeľnosť, +1 až +2 za trénovaných lovcov, psa, väčšiu skupinu a pod.).

Keď postavy žabu nájdu, treba náhodne vygenerovať podobu druhu, ku ktorému žaba patrí. Na to sa hodí 4k8 a vygeneruje sa veľkosť, farba, dodatočná fyzická črta a účinok jej jedu. GM si výsledok zapíše a „obsadí“ týmto druhom jednu pozíciu v tomto prostredí (do horeuvedeného maxima).


Najdôležitejším stĺpcom je účinok jedu. Niektorým GMom bude vyhovovať, že všetky žaby budú jedovaté. Proste to môže byť zvláštna črta prostredia. Iní GMovia budú chcieť mať žabie jedy menej zriedkavé. To sa dá dosiahnuť dvoma cestami. Tá jednoduchšia je prihodiť ešte 1k6 a určiť si, na akých hodnotách (napr. 4–6, teda štatisticky je 50% druhov žiab jedovatých) je daný druh naozaj jedovatý a hodený jed platí. Druhá možnosť je niektoré z uvedených jedov (trebárs tie smrteľné) vyradiť a nahradiť ich textom „žiadny jed“.

Tento generátor tvorí len obvyklé, nemagické a okrem jedu ničím výnimočne zvláštne žaby. Spomenutá druhá možnosť preto otvára priestor nahradiť jed aj inými zvláštnosťami, napríklad že je žaba zdrojom magických ingrediencií, hovorí ľudským jazykom, či v sebe nosí vílie hniezdo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára