piatok 25. októbra 2019

Malá rekapitulácia a okrúhle jubileum


Tým jubileom myslím, že toto je päťdesiaty príspevok na tomto blogu. To vôbec nie je zlé, už by to pomaly vydalo aj na knihu. Pribúda v priemere 8 príspevkov za mesiac, približne polovica príspevkov sa týka našej aktuálnej kampane a polovica sú doplnky do hry alebo teória.

S čítanosťou som zatiaľ celkom spokojný, zápisy zo sedení pravidelne číta medzi tridsať a štyridsať ľudí. Niektoré príspevky s nápadmi pre hru presiahnu stovku prístupov. Ďakujem za priazeň!

Čo nás čaká do budúcna?

  1. Kampaň pokračuje, takže okrem zápisov budú naďalej pribúdať aj obsahy a zamyslenia vygenerované z nášho hrania.
  2. Odkedy pravidelne hrávame mám menej času na rozsiahlejšie teoretické články. Ďalšie časti série Žánre podzemí (ktorú súkromne volám dungeon porn) som ohlasoval ešte v máji (5. Procedurálne generované podzemie, 6. Megadungeon, 7. Podzemie ako príbeh, 8. Podzemie ako psychedelická fantázia, Literárne korene podzemí) a sú rozpracované, len sa k tomu treba vrátiť.
  3. Mám rozpracované dva väčšie články. Ten prvý sa venuje literárnokritickým úvahám o žánre pikaresky a ako sa tento žáner pretavuje do hrania. Formátom a zameraním sa nehodí na blog (napríklad bude mať dosť citácií) a tak sa objaví v niektorom z najbližších čísel Drakkaru.
  4. Ten druhý je veľmi praktický článok o nástrojoch na vytvorenie a manažment sandboxu, so vzormi tabuliek, ukážkami a podobne. Mám k sandboxu trocha iný prístup ako Markus zo Zpátky do dungeonu, takže snáď to bude užitočné - len ešte musím pozbierať viac skúseností a poexperimentovať s dizajnom nástrojov.
  5. Okrem toho by sa mala objaviť aj dlho sľubovaná príručka pravidiel (aj keď zatiaľ šitá veľmi nahrubo, finálna verzia raz snáď vyjde ako boxed set).
  6. No a pre mňa osobne veľmi dôležitý archeologický projekt na záver. Čítam najstaršie ziny a diskusie a reflexie hráčov z rokov 1974 až 1976 a rodí sa mi z toho séria veľmi zaujímavých článkov o najranejšej RPG scéne a tých originál oldschoolových prístupoch k hraniu. Držte palce.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára